Kérdése van? Hívjon minket:
Ebben a cikkben:
Témakörök

Dryvit hőszigetelés

2021. augusztus 11.
1939

Manapság gyakran találkozhatunk a dryvit hőszigetelés, dryvitozás kifejezésekkel, ami nem véletlen, hiszen egyre népszerűbb a szigetelés ezen változata. De vajon mit is takar ez az eljárás, mikor érdemes ezt választani, és mik az előnyei, vagy hátrányai a dryvit rendszer alkalmazásának? A következő cikkben ezekre a kérdésekre találhat választ, illetve egyéb fontos tudnivalókat is olvashat a dryvit szigetelés kapcsán, például megtudhatja milyen lépésekből áll a dryvitozás, vagy, hogy miért fontos az úgynevezett dryvit háló felrakása. 

Ha konkrét kérdései vannak, hívjon minket bizalommal! Segítünk!

+36 70 679 7004

Dryvit szigetelés, minden amit erről tudni érdemes


Honnan indult a dryvit szigetelés története?

A dryvit hőszigetelés ma már 40-50 éves múltra tekint vissza, a dryvit eredetileg egy márkanevet takart, méghozzá a Nikecell cég által kifejlesztett hőszigetelő vakolatrendszer védjegye volt. Mára azonban a dryvit rendszer egy általános megnevezés lett, a dryvit szigetelés, dryvitozás kifejezések pedig teljesen összemosódtak a homlokzati hőszigetelés fogalmával, és az utólagos külső hőszigetelés során használt hőszigetelő rendszerek többségét is dryvit néven emlegeti a köznyelv. Ha kisbetűvel írják, a dryvit egy technológiát jelent, alapvetően az EPS alapú hőszigetelést, ha nagybetűvel írják, akkor viszont a Dryvit magát a márkát jelöli. Mi most elsősorban a dryvit eljárásra fogunk koncentrálni, és kifejteni, hogy miért is érdemes ezt a megoldást választani, ha szeretné otthona hőszigetelési paramétereit feljavítani. 

EPS alapú hőszigetelés, mint a dryvit rendszer alapja

Fentebb már szó esett az EPS alapú szigetelésről, mely egy rövidített kifejezés, expandált polisztirol a teljes neve, de ismerhetik nikecellként is, ami a dryvit egyik alapanyaga. Röviden erről is érdemes szót ejteni annak érdekében, hogy teljességében átlássuk a dryvit hőszigetelés titkát. 
Ha dryvit homlokzati szigetelésről beszélünk, akkor alapvetően három szituációval találkozhatunk:

  • épületünk új építésű, bevakolatlan
  • régebben épült, hőszigeteletlen vakolt épület utólagos hőszigetelése
  • már meglévő szigetelt homlokzattal rendelkező épületet szeretnénk modernizálni, vastagabb szigeteléssel ellátni

Legyen szó akár új, akár utólagos homlokzati hőszigetelésről rengeteg lehetőség közül válogathatunk. Elsősorban a szigetelőanyag kiválasztásában van igen nagy mozgástér a piacon, így a dryvit terén is. A különböző típusú anyagoknak megvannak a maguk előnyei, hátrányai, eltérő képességeket mutatnak a hőszigetelési érték, tűzállóság, hangszigetelés, időtállóság, páraáteresztés stb. terén, így a dryvitozás nulladik lépése az kell legyen, hogy kiválasztjuk az alapanyagot. Manapság a leggyakrabban használt anyagok között szerepel a hungarocell, üveggyapot, kőzetgyapot, poliuretánhab. Az EPS, tehát nem más, mint hungarocell, mely a dryvitozás egyik legnépszerűbb alapanyaga. 

  • A hungarocell jelenleg az egyik legjobb választás ár-érték arányban a piacon kapható hőszigetelő anyagok közül a dryvit rendszer kialakításához. 
  • Alapanyaga a polisztirol, kiváló hőszigetelő képességgel bír, ami az idő múlásával sem csökken, valamint páratechnikai szempontból is nyújtja az elvárt szintet. 
  • A hungarocellel egyszerű dolgozni, mivel könnyen vágható és formázható, elhelyezhető, nem véletlenül ez a leggyakrabban használt dryvit alapanyag. 
  • A könnyű kezelhetőség miatt pedig maga a dryvit rendszer alkalmazása is egyre népszerűbb. 

A rendkívül kedvelt dryvit rendszer akár 60-70%-os fűtésenergia-megtakarítást is eredményezhet régebbi építésű, vagy elavult szigetelésű házakban is. A dryvitozás elsődleges célja, hogy két különböző hőmérsékletű közeg és tér közötti hőátadást megakadályozza, amely az épületek esetében kiemelkedő szerepet játszik, hiszen ennek lényege, hogy a belső terekben optimális és kellemes hőmérsékletet teremtsünk, valamint megakadályozzuk a párásodást.


rengeteg pénzt spórolhat a dryvit hőszigetelés segítségével
Az EPS alapú, dryvit hőszigetelés révén rengeteg pénzt spórolhat meg a fűtési szezonban

A dryvitozás folyamata, lépésről lépésre


Nézzük meg részletesebben, hogy milyen lépésekből áll a dryvit hőszigetelés kiépítése, és mire kell odafigyelni a dryvit rendszer telepítésekor.

Felület-előkészítés a dryvitozás előtt

A dryvitozás első lépése a homlokzat felületének előkészítése. Azt már említettük, hogy a dryvit homlokzatszigetelésen belül három fő kategóriát tudunk megkülönböztetni. Az egyik első opció az új építésű, bevakolatlan épületek dryvit szigetelése. Ebben az esetben, a felületek előkészítésekor olyan lényeges szempontokat kell figyelembe venni, mint hogy ellenőrizzük, az épület homlokzata megfelel-e a dryvit technológiai feltételeinek, vannak-e hézagok, kitörések. Utóbbiak esetében ezeket elő kell vakolnunk a hibátlan dryvitozás érdekében. Akár purhab szigetelő habot is befújhatunk a kitörésekbe.

A régebben épült, szigeteletlen homlokzatok előkészítése során már jóval több dologra kell figyelni. Persze itt is ellenőrizni kell az előbb felsoroltakat, de ezen felül meg kell vizsgálni a homlokzat állapotát, a laza rétegeket bontani kell, majd vissza kell azokat vakolni. Amennyiben a homlokzat porzik, azt impregnálni szükséges, ugyanis egy külső pormentes felületet kell létrehoznunk, amire jól tud tapadni a ragasztó. Ha ezt a lépést kihagyjuk el fognak válni a dryvit hőszigetelő lapok a homlokzatunk felületétől.

A harmadik kategória a már meglévő szigetelt homlokzat korszerűsítése, mielőtt megtörténne a dryvit szigetelés kiépítése. Amennyiben már van egy korábbi, de elavult szigetelés az épületen, akkor azt nagy eséllyel vissza kell bontani, mert csak így lehet biztosítani a technológiai előírásokat és a dryvit sokkal eredményesebb hőszigetelési tulajdonságait. 

Kérjen szakértő segítséget!

+36 70 679 7004

Kezdő indítósín felhelyezése

A dryvit hőszigetelés kiépítésének második lépése a felületkezelés után, hogy felhelyezzük a kezdő dryvit profilokat, azaz síneket. Itt nagy pontossággal kell eljárni, ugyanis ügyelni kell arra, hogy a sínek hibátlanul, egyenesen legyenek felhelyezve. Érdemes távtartókat használni, ha a homlokzat nem kellően egyenes. Az indítósínt 30 cm-enként rögzítsük dűbelekkel.
Jó tanács, hogy nagy hangsúlyt fektessünk az anyagválasztásra, ugyanis gyakran tapasztaljuk, hogy silány minőségű termékek vannak forgalomban, melyek nem túl hosszú életűek, a sínek könnyen hajlanak. Ha jó minőségű indító profil síneket választunk, időtállóbb lesz a dryvit szigetelés is. 

Hőszigetelő dryvit lemezek (lapok) ragasztása és felhelyezése

A dryvit hőszigetelés soron következő lépése, hogy felhelyezzük a hőszigetelő lapokat. Ami a ragasztást illeti, nagyon fontos, hogy ne használjunk hagyományos csemperagasztókat, hanem éppen erre a célra, dryvit rendszer rögzítéséhez kifejlesztett ragasztót alkalmazzunk. Ezen felül azt is érdemes megjegyezni, hogy nem javasolt cserélgetni több márka polisztirol ragasztóját a homlokzatunkon.

A ragasztót a dryvit lemezek szélére visszük fel hurkaszerűen, majd a lapok felületére középre, jobb oldalra, bal oldalra 3-4 ragasztási ponton hordjuk fel a ragasztót.  A dryvit szigetelőtáblákat kötésben kell felragasztani, és ügyelni kell arra, hogy hézagmentesen történjen a dryvit szigetelés kiépítése. Ellenőrizzük a lapok éleit, ugyanis a hőszigetelő lemezek közé nem kerülhet ragasztó a mikrohőhidak elkerülése végett.

Mindig törekedjünk arra, hogy a dryvit lapokat egészben helyezzük fel, sose törjük, vagy vágjuk meg a lapokat előre, például a nyílászárók széleinél. L alakban, az úgynevezett zászlós módszerrel érdemes felhelyezni őket, melynek köszönhetően kisebb az esélye annak, hogy a hungarocell lemezek megrepedeznek a nyílászárók éleinél. Ha erre nem figyelünk eléggé, a repedések a dryvit szigetelés hatékonyságát jelentősen lerontják. 

A dryvit lemezek között keletkező hézagokat nem szabad ragasztóval kitölteni, mivel így hőhidak keletkeznek, aminek az eredménye a gyengébb minőségű szigetelési mutatók. Ehelyett célszerű hézagkitöltő purhabot használni, mely kitölti az üres tereket, így a dryvit hőszigetelő képessége jelentősen javítható. 

Dübelezés és csiszolás

A dryvitozás következő lépése, hogy a felvitt purhabot, miután kidagadt a homlokzat síkjából le kell vágni, illetve az esetlegesen kiálló dryvit hőszigetelőlemezek szélét is síkba kell csiszolni. 

A dübelezés is elengedhetetlen mozzanata a dryvit szigetelés kiépítésének, ugyanis a szigetelő lapok ki vannak téve a hőtágulásnak, illetve a szél általi szívóhatásnak. Ha nem használunk dübeleket, a dryvit hőszigetelő lapok deformálódhatnak, a szigetelőképességük pedig jelentősen romlik. Értelemszerűen ez esetben is nagyon fontos a minőségi alapanyagok használata, melynek köszönhetően az új dryvit rendszer hosszú ideig megállja a helyét. Általános szabály, hogy minimum 6 db dübelt kell felhasználni négyzetméterenként. A dübelezés az időtállóság egyik, hanem legfontosabb eleme a dryvit hőszigetelés elkészítése során.

Dryvit háló felrakása

A hőszigetelő lapok élét védeni kell a mechanikai, fizikai behatásoktól, amihez dryvit háló felrakása szükséges. 
Mielőtt még azonban kitárgyalnánk, hogy hogyan is zajlik a dryvit háló felrakása, érdemes lehet néhány szóban összefoglalni, hogy mit is jelent ez tulajdonképpen, és miért is fontos a dryvit kivitelezése szempontjából. Az úgynevezett üvegszövet háló minősége és helyes alkalmazása meghatározza a dryvit rendszer hatékonyságát. Itt sem győzzük eléggé hangsúlyozni, hogy csak minőségi termékekkel érdemes dolgozni, hiszen nem éri meg az alapanyagokon spórolni. Dryvit háló felrakása esetén is hosszútávon sokkal kifizetődőbb minőségibb, ám drágább alapanyagokat vásárolni. A jó minőségű üvegszövet háló főbb paraméterei a megfelelő szakítószilárdság, rugalmasság, és ellenállóság. 

A dryvit háló felrakása azt a célt szolgálja, hogy biztosítsa a dryvit felület ütésállóságát mechanikai behatásokkal szemben, ilyen lehet például egy falnak támasztott bicikli, nekirúgott focilabda stb.. Emellett a környezeti hatások ellen is védelmet nyújt a dryvit szigetelés számára, például a hőingadozással, faggyal, párával szemben. Azonban, ha silány minőségű termékekkel dolgozunk, az a dryvit felület gyors repedezését eredményezheti. 


A dryvit háló védi a homlokzatot a fizikai hatásoktól
A dryvit háló felrakása megvédi a homlokzatot a mechanikai, fizikai behatásoktól

A dryvit háló felrakása során az üvegszövet hálót ragasztóba, vagy glettanyagba ágyazzuk. A beágyazáskor fontos, hogy fogazott glettvasat használjunk, ne a hagyományos, sima vassal, mert csak így tudjuk a megfelelő vastagságot elérni. A dryvit háló felrakása során ügyelni kell arra, hogy azt gyűrődésmentesen helyezzük fel, és legalább 10 cm-es átfedéssel dolgozzunk, így az anyagszükséglet kiszámítása során 1,1 m2-el számoljunk. Ehhez hozzá kell venni azt is, hogy a nyílászáróink sarkainál diagonális megerősítés szükséges, körülbelül 30 cm-nyi háló darabokat használjunk, kicsit elfordítva 45 fokban.

A dryvit háló felrakása során gyakori hiba, hogy kiállnak a dübelek a háló alatt. Ez azonban jelentősen rontja a dryvit szigetelés élettartamát, mellesleg esztétikai szempontból sem előnyös. 

Alapozás és vakolat felhordása

A dryvit rendszer utolsó simításai közé tartozik az alapozás és a vakolat felhordása, azonban mielőtt belevágnánk, érdemes átnézni, hogy a dryvit háló felrakása szakszerűen történt-e, az esetleges hibákat át kell csiszolni. Csak ezután következhet az alapozás. Jó tanács, hogy mindig ügyeljünk arra, hogy az alapozó színe megegyezzen a színvakolat színével, és csak a teljesen száraz dryvit homlokzatra vihető fel az alapozó, ellenkező esetben a hálózott réteg ki fogja marni a vakolatot. Az alapozás után pedig leghamarabb 24 órával később kezdhetjük meg a színvakolat felvitelét. Ez a 24 óra azonban nem kőbe vésett, párás, nedves időjárás esetén érdemes többet várni. A munkát nem célszerű elkezdeni 5 °C alatt, vagy ha az idő szeles, ködös, esetleg esős, de a tűző napon való munka sem ajánlott. Ha nagy gondot fordítunk a minőségi alapanyagokra és szakszerű munkára, megfelelő időjárási körülmények mellett nagyon szép, esztétikus, foltmentes homlokzat lesz a munkánk eredménye. 

Összegzésként annyit érdemes ismételten kiemelni a dryvitozás kapcsán, hogy:

  • Mindig minőségi alapanyagokat válasszon, hiszen így hosszú éveken, évtizedeken megállja majd a helyét a dryvit szigetelés. 
  • Másik szempont, amire szeretnénk felhívni a figyelmét az az, hogy amennyiben van rá lehetősége mindig kérje szakemberek segítségét, mivel csak így lehet biztosítani a tökéletes, időtálló munkát. 
  • A szakszerűen kidolgozott dryvit hőszigetelés maradéktalanul nyújtani fogja az elvárt minőséget, mind esztétikailag, energetikailag megfelelő hőszigetelésünk lesz.

Amennyiben Ön is új homlokzati dryvit hőszigetelés kiépítése, korábbi felújítása előtt áll, de még nem találta meg a megfelelő kivitelezőt, akkor nálunk jó helyen jár! Csapatunkkal ugyanis vállaljuk a homlokzati dryvit hőszigetelés teljes kiépítését. Kérje szakemberek segítségét, ha nem biztos a dolgában, segítünk Önnek a dryvit rendszer kiépítésében, legyen a feladat bármi, állványozás, felület-előkészítés, dübelezés, dryvit háló felrakása, alapozás stb., mi támogatjuk elképzelései megvalósításában. 
Dryvit és egyéb típusú szolgáltatásainkról weboldalunkon részletesebb tájékoztatókat is találhat. 

Hívjon minket bizalommal! Segítünk!

+36 70 679 7004

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Amennyiben tovább használod weboldalunkat, úgy elfogadod a cookie-kat. A részletekért kattints ide!